Persoonlijke Financiële Planning : een luxe of een must?

Bieke Godts - Robert Van Beek

overzicht

In een mensenleven veranderen de financiële behoeften met de regelmaat van een klok. Er moeten vaak belangrijke beslissingen worden genomen, waarvoor beroep moet worden gedaan op adviezen van vertrouwenspersonen.
 9789076924112 /  Edipro /  2004 /  1ste editie /  236p. /  pb / 

Persoonlijke Financiële Planning : een luxe of een must?

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

In een mensenleven veranderen de financiële behoeften met de regelmaat van een klok. Er moeten vaak belangrijke beslissingen worden genomen, waarvoor beroep moet worden gedaan op adviezen van vertrouwenspersonen. Persoonlijke doelstellingen en een integraal kader worden hierbij wel eens uit het oog verloren.

Het opstellen van een persoonlijk financieel plan is daarom ook meestal geen overbodige luxe, maar dikwijls is men nog niet (volledig) vertrouwd met deze problematiek.

Men vraagt zich dan ook af :

- wat is nu juist een persoonlijk financieel plan?

- uit welke onderdelen en fasen is een dergelijk plan opgebouwd?

- met welke aspecten wordt er binnen een financieel plan rekening gehouden?

- welke concrete vragen worden er in een plan beantwoord?

- hoe belangrijk is een permanente opvolging van een financieel plan?

- wat zal een dergelijk plan mij kosten?

- bij wie kan ik terecht om een dergelijk plan op te stellen?

- wat mag ik concreet van een persoonlijke financiële planner verwachten?

- waar staan we in België met persoonlijke financiële planning?

- ben ik niet te jong (of te oud) om een dergelijk plan te laten opstellen?

Op deze en heel wat andere vragen wordt door de auteurs een antwoord gegeven, waarbij het geheel een stuk toegankelijker wordt gemaakt dankzij de uitgebreide praktijkvoorbeelden. Aan de hand van concreet uitgewerkte casestudy’s wordt een persoonlijk financieel plan opgesteld tijdens de verschillende levensfasen:

- Sofie en Bart zijn beiden twintigers, samenwonend en van plan een huis te kopen. Wat komt hier allemaal bij kijken en waarmee moet men in deze situatie rekening houden?

- Piet en Marie Janssens zijn veertigers. Piet is zelfstandige en wil op zijn 60e graag stoppen met werken. Bovendien gaan hun beide kinderen binnenkort studeren. Welke punten zijn belangrijk in deze fase en wat moet er worden voorzien naar de toekomst toe?

- Mijnheer Peeters is bruggepensioneerd en zijn echtgenote nadert de pensioengerechtigde leeftijd. Kan zij nu al stoppen met werken ? Welke middelen zullen er over blijven om nu eens eindelijk van het leven te gaan profiteren ? En hoe kunnen zij een deel van hun vermogen nu al op een fiscaalvriendelijke wijze overlaten aan hun (klein)kinderen ?

De praktische benadering van dit werk maakt het dan ook geschikt voor iedereen die zich (verder) wil verdiepen in deze problematiek, alsook voor de verzekeraar, bankier, boekhouder-fiscalist, accountant, notaris en vermogensbeheerder die professioneel met deze materie bezig is.

Over de auteurs :

Bieke Godts, Master in Personal Financial Planning - UAMS Antwerpen, en bezieler van de Federatie van Persoonlijke Financiële Planners vzw, is actief als zaakvoerder van Frame bvba (www.frame-pfp.be) en als zaakvoerder Xperia financial planning.

Robert van Beek, Advisor of Personal Financial Planning - UAMS Antwerpen, Master Financieel Management van Ondernemingen - VLEKHO Brussel, is consultant bij FinX (www.finx.nl) na actief te zijn geweest in diverse functies in de bancaire en financiële wereld bij Degroof & Cie Vermogensbeheer (nl), ILFA en ING