Vlerick Boys : Een Vlaamse meritocratie

Alain Mouton

overzicht

De Vlerick Business School, bouwjaar 1953, is een van de motors van de naoorlogse Vlaamse welvaartsvorming geweest. Tot op de dag van vandaag levert het alumni af die groeibedrijven leiden, raden van bestuur bevolken en via hun onderling netwerk bijdragen tot de modernisering van het Vlaamse bedrijfsleven. Dit boek brengt het verhaal van de Vlerickschool, haar alumni en haar netwerk dat 60 jaar na de oprichting van de managementschool nog altijd onmisbaar is voor de Vlaamse economie.

 9789028971370 /  Pelckmans /  2013 /  1ste editie /  248p. /  pb / 

Vlerick Boys : Een Vlaamse meritocratie

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

De Vlerick Business School, bouwjaar 1953, is een van de motors van de naoorlogse Vlaamse welvaartsvorming geweest. Tot op de dag van vandaag levert het alumni af die groeibedrijven leiden, raden van bestuur bevolken en via hun onderling netwerk bijdragen tot de modernisering van het Vlaamse bedrijfsleven.

Dit boek brengt het verhaal van de Vlerickschool, haar alumni en haar netwerk dat 60 jaar na de oprichting van de managementschool nog altijd onmisbaar is voor de Vlaamse economie.

In het verleden werd leergeld betaald: de eerste generatie ‘Vlerickboys’ zetelde in elkaars raden van bestuur, er heerste een ons-kent-ons-sfeertje en een aantal pijnlijke dossiers veroorzaakte reputatieschade (de krakkemikkige zakenbank Lessius, de slecht gekozen investeringen in Lernout & Hauspie, de graaicultuur bij weefgetouwenfabrikant Picanol).

Maar Vlerick-pioniers als Louis Verbeke en Luc De Bruyckere wisten de storm te doorstaan en werken nu nog altijd mee aan de professionalisering van het Vlaamse bedrijfsleven.

De school zelf internationaliseerde en groeide en groeit verder onder impuls van de vitalistische directeur Patrick De Greve en decaan Philippe Haspeslagh, die de lijn naar het Vlaamse bedrijfsleven openhouden.

Het Vlerick-netwerk bestaat zestig jaar later nog steeds maar is diffuser en internationaler geworden. Een nieuwe generatie managers en ondernemers laat zich door de Vlerick-spirit inspireren. Velen hebben goed geboerd maar blijven actief in het Vlaamse ondernemerslandschap. Het gaat o.a. om mensen als Bart Verhaeghe, Marc Coucke, Jos Sluys en ‘de enige echte Vlerick-Boy’

Over de auteur :

Alain Mouton (1972) studeerde politieke wetenschappen aan de ku Leuven. Sinds 1999 is hij redacteur bij Trends. Hij schrijft rond concurrentiekracht, arbeidsmarkt en onderwijs en volgt er al jaren het reilen en zeilen bij de Vlerick Business School. In 2005 publiceerde hij met drie collega’s het boek Red de welvaartstaat