Zintuigen aan het werk : Sensitiviteit ontwikkelen binnen organisaties

Henk Jan Hoefman - Linette Schuijt

overzicht

Werk doet vrijwel geen appèl meer op onze zintuigen. Afgezien van enkele sectoren is de dominantie van het denken overweldigend. Het uitvoeren van ons werk is een hoofdzaak geworden, de organisatie lichaamsloos. Daarmee worden veel menselijke kwaliteiten onbenut. Zo komen sensitiviteit en fijnzinnigheid moeilijk tot bloei. Deze kwaliteiten vinden hun voedingsbodem immers in zintuiglijkheid.
 9789056701505 /  Asoka /  2006 /  144p. /  pb / 

Zintuigen aan het werk : Sensitiviteit ontwikkelen binnen organisaties

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Gelukkig zijn er wel degelijk momenten waarop we in staat zijn ons te bevrijden uit de dominantie van het hoofd. Als het ons lukt neer te dalen uit de cognitieve, conceptuele en verbale werkwereld ervaren we de weldaad van het aarden.

Het lichaam wordt wakker en gaat meewerken. Door het aanspreken van heel de mens kan er een geaarde ontstaan.

Binnen organisaties leidt dat tot een sprankelende geestkracht die zijn vorm vindt in overtuigende resultaten. Voor individuele mensen leidt dat tot zijnservaringen.

ZINschrift 3 gaat op zoek naar de rijkdom van de zinnen. Het onderzoekt op welke wijze het lichamelijke en zintuiglijke toegang geven tot een verdiepte .

Hoe kunnen we de zintuiglijke ervaringen en het denken integreren in ons werk? Met bijdragen van o.a. Ton Lemaire, Tjeu van den Berk, Manfred Kets de Vries, Therese Heijne, Ted Troost, Lennete Schuijt en Henk-Jan Hoefman.

Dit boek is samengesteld uit bijdragen van auteurs en interviews met personen, die allen in hun benaderingswijze en vak met fysieke aspecten van het menszijn te maken hebben. Het doel van de redacteuren is om met de inbreng van de zintuigen bij het beschouwen van werken en organisaties de aandacht te verleggen van cognitief denken naar fysiek ervaren. Ze betogen, dat abstracties vaak tot vervreemding leiden, tot een doodse manier van communiceren.

Sensitiviteit brengt je dichter bij de ander en maakt interventies mogelijk die een structurele doorbraak tot gevolg hebben. Dat leidt tot gezondere organisaties en mensen.

Het boek is mooi vormgegeven, brede linkermarge, goed papier, goed leesbare letter, kunstkaternen met prachtige kleurenfoto's en met gedichten. De bijdragen zijn gevarieerd en bieden een afwisselende kijk op wat een lichamelijker omgang met werk inhoudt. Het is een informatief boek bestemd voor degenen die belangstelling hebben voor een andere kijk: het intens zintuiglijk ervaren van organisaties van mensen.