Een stap terug? Ik denk er niet aan. Over demotie en remotie, een nieuwe start en meer geluk op het werk

Brigitte Ballings

overzicht

Een stap terugzetten in je loopbaan? Waarom eigenlijk? Is zo’n stap terug geen rare loopbaanwending? Word je er misschien mee geconfronteerd en weet je niet wat je moet doen? Zou je de stap eventueel spontaan willen zetten, maar durf je het niet goed? Of heb je medewerkers die je die vraag stellen of voor wie dit de toekomst is? Dan is dit boek zeker iets voor jou.
 9789492011404 /  Witsand /  2016 /  1ste  editie /  256p. /  pb / 

Een stap terug? Ik denk er niet aan. Over demotie en remotie, een nieuwe start en meer geluk op het werk

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Details

Een stap terugzetten in je loopbaan? Waarom eigenlijk? Is zo’n stap terug geen rare loopbaanwending? Word je er misschien mee geconfronteerd en weet je niet wat je moet doen? Zou je de stap eventueel spontaan willen zetten, maar durf je het niet goed? Of heb je medewerkers die je die vraag stellen of voor wie dit de toekomst is? Dan is dit boek zeker iets voor jou.

Haar eigen ervaring met een stap terugzetten heeft Brigitte Ballings een aantal antwoorden gebracht op al deze vragen. In het boek komt ook een aantal aanverwante thema’s aan bod, zoals angst en belemmerende overtuigingen, veerkracht, kwetsbaarheid en moed, het vinden van je innerlijk kompas, balans, motivatie. 'Een stap terug?' helpt om het taboe rond nieuwere vormen van loopbaanwendingen te doorbreken.

Bovenal is dit een boek dat inspireert en jou verder helpt op je groeipad, zodat ook jij kan kiezen voor de loopbaan die je het liefste wilt, met kennis van zaken, vanuit je zachte kracht, met liefde en mededogen voor jezelf…

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een op de drie werknemers in de komende jaren het risico loopt om een stap terug te moeten zetten in zijn loopbaan. Omwille van een aantal diverse redenen (herstructureringen fusies, langer wordende loopbanen, …).

Over het boek

Een boek over een stap terugzetten in je loopbaan ... Waarom eigenlijk? Een rare loopbaanwending, niet? En is het "een stap terugzetten", of "demotie" of "remotie"? Een stap terugzetten: het overkwam Brigitte Ballings zo’n drie jaar geleden: op 12 december 2012 om 12 uur … De auteur, HR-manager in een grote financiële instelling, verneemt dat ze – in het kader van een herstructurering – gedwongen wordt een stap terug te zetten in haar loopbaan of het bedrijf mag verlaten.

Vanaf dat moment komt er een proces op gang, een traject dat niet altijd even sereen en gemakkelijk verloopt, een parcours met hindernissen maar ook zeer mooie momenten. In dit boek vertelt de auteur het relaas van een boeiende ontdekkingsreis die haar leven grondig heeft veranderd. Een reis die haar diep heeft getroffen en die van haar een ander mens heeft gemaakt.

Wat een negatieve en frustrerende ervaring had kunnen zijn, is voor de auteur een doorbraak geworden, een nieuwe start. Want zonder deze loopbaanwending zou zij een aantal dingen over zichzelf nooit ontdekt hebben, zou ze een aantal dingen nooit gedaan hebben, zouden een aantal deuren nooit zijn opengegaan.

In dit boek laat Brigitte Ballings je binnenkijken in een aantal onverwachte en persoonlijke facetten van haar ervaring en geeft zij een persoonlijke belichting op wat een stap terugzetten met een mens doet, in zijn hoofd en in zijn hart. Ook een aantal aanverwante thema's zoals angst en belemmerende overtuigingen, veerkracht, kwetsbaarheid en moed, balans en het vinden van je innerlijk kompas komen aan bod. Brigitte Ballings toont tenslotte dat je als medewerker alle hendels in handen hebt om van deze loopbaanstap een positief verhaal te maken.

Met dit boek wil ze graag haar ervaring delen en de lezer inspireren, hem verder helpen op zijn groeipad, zodat ook zij/hij kan kiezen voor een stap terug, met kennis van zaken, vanuit zachte kracht, met liefde en mededogen voor zichzelf ... Omdat een stap terugzetten in je loopbaan geen schande hoeft te zijn zolang deze stap je dichter brengt bij jezelf. Omdat het tijd is om het taboe rond “demotie” te doorbreken.

Over de auteur

Na haar studies als licentiate Romaanse filologie kwam Brigitte Ballings eerder toevallig in een grote Belgische financiële instelling terecht, waar ze gestaag en succesvol een diverse loopbaan opbouwde. Ze nam de ene trede van de ladder na de andere, steeds naar omhoog. Ze ontdekte er een totaal onbekende wereld die haar nieuwsgierigheid en leergierigheid stimuleerde. En toch voelde ze zich niet helemaal happy. Maar ze deed door, want alles ging toch goed?

Rond 2000 kwam ze in diezelfde financiële instelling in de HR-wereld terecht. Ze ontdekte er nieuwe facetten, werd benoemd tot senior-manager, kreeg nieuwe kansen, begeleidde heel wat herstructureringen en voelde dat ze stilaan dichter kwam bij wie ze was en wat ze wilde. Maar toch nog niet helemaal. De echte doorbraak kwam er in 2012 toen het HR-departement werd geherstructureerd en ze de boodschap kreeg dat ze een stap moest terugzetten of dat ze het bedrijf mocht verlaten.

Een harde noot om te kraken. En toch kwam toen de meest boeiende periode van haar loopbaan en haar leven op gang. Ze ontdekte haar passie voor duurzame inzetbaarheid, levenslang leren, loopbaancoaching, veerkracht en authentiek leiderschap. Zonder deze loopbaanwending zou ze een aantal dingen over zichzelf nooit ontdekt hebben, zou ze een aantal dingen nooit gedaan hebben, zouden een aantal deuren nooit zijn opengegaan.

Ze ontdekte haar missie: mensen inspireren en helpen op hun groeipad naar "heelheid” en authenticiteit. Ze startte een coaching opleiding en schreef een boek over haar ervaring met demotie. Ze geeft lezingen en organiseert binnenkort ook workshops over deze topic. Zij volgt een coaching opleiding omdat zij mensen wil coachen op hun groeipad, hen inspireren om zichzelf te ont-dekken, te appreciëren en te respecteren in hun “heelheid” en authenticiteit.

Brigitte Ballings is ook actief – onder haar eigen naam - op Twitter, LinkedIn en Facebook. Vanaf midden mei kunt u terecht op haar website www.brigitteballings.be met als ondertitel “Als een stap terug in je loopbaan een nieuwe start wordt”. Voor wie is dit boek bestemd? Het boek richt zich in de eerste plaats naar de lezer die op een keerpunt is gekomen in zijn loopbaan of leven, geconfronteerd wordt met een stap terugzetten of er spontaan over nadenkt om die stap te zetten.

Ook (HR)-managers die zelf demotie moeten doorvoeren en zich afvragen wat er allemaal speelt in het hoofd van hun medewerkers, hoe zij ervoor kunnen zorgen om deze ervaring op een constructieve en professionele manier te laten verlopen, zijn een ideaal lezerspubliek.

Hoe is dit boek opgebouwd?

Het boek bestaat uit 5 grote delen. Het eigen doorleefde verhaal van de auteur is de rode draad doorheen het hele boek, onder de vorm van uittreksels uit haar “12-12-12 dagboek”, stukken die lezen als een “roman fleuve”. Een aantal interviews van andere mensen die demotie ondergingen, geven ook een extra belichting aan het verhaal. Van bij de start wordt de lezer via een dagboekfragment meegenomen in het hart van het gebeuren: de aankondiging van de gedwongen stap terug aan de auteur!

Deel 1 gaat in op de gangbare terminologie en hoe de medewerker zelf naar deze loopbaanstap kijkt

Deel 2 belicht de verschillende fasen in het proces van vóór de aankondiging tot erna. Bij elke fase krijgt de lezer een aantal nuttige handvaten mee.

Deel 3 onderzoekt welke hefbomen je als mens en werknemer hebt om deze loopbaanstap te kunnen aanvaarden en welke bijkomende hulpbronnen je bij je werkgever kan aanboren om de ervaring aanvaardbaar(der) te maken.

Deel 4 kadert deze loopbaanstap binnen het ruimere kader van een duurzaam loopbaanbeleid en belicht de voordelen ervan voor de medewerker

Deel 5 tenslotte maakt de link tussen een stap terugzetten in je loopbaan en zelfleiderschap Waarom moet je dit boek lezen? Als je - meer wilt weten over een stap terugzetten in je loopbaan - een antwoord wenst op je tot nog toe onbeantwoorde vragen - zelf deze stap wilt zetten maar nog een duwtje nodig hebt - wilt weten wat er in het hoofd en hart omgaat van iemand die voor deze stap heeft gekozen dan zal dit boek je inspireren, je stof tot nadenken geven en je verder helpen op je groeipad. Maar ook en vooral omdat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat een op de drie werknemers in de komende jaren het risico loopt om een stap terug te moeten zetten in zijn loopbaan, gezien - de verlenging van de pensioenleeftijd ervoor zorgt dat niet iedereen gedurende 40 à 45 jaar de ene stap na de andere zal kunnen zetten op de carrièreladder; andere loopbaanwendingen of -modellen zullen noodzakelijk zijn. - de VUCA wereld bedrijven ertoe dwingt om constant in beweging te blijven, zichzelf te blijven uitvinden en te blijven innoveren om competitief te blijven tegenover nieuwe en soms onverwachte concurrenten. Hierdoor worden herstructureringen meer dan ooit schering en inslag; flexibiliteit van medewerkers is meer dan ooit vereist. - bedrijven meer fluïditeit willen creëren, meer beweging in hun kader en directie, en op zoek zijn naar alternatieve vormen van loopbanen; - concepten als “delayering”, het verminderen van het aantal kader- en directieniveaus meer ingang beginnen te krijgen en arbeidsorganisatie en loopbaanmodellen in de toekomst zullen veranderen - «lifetime employment» vervangen wordt door “lifetime employability”, duurzame loopbanen en niet meer levenslange werkzekerheid. In een dergelijke context is het overduidelijk dat ook de medewerker in beweging moet blijven. Een stap terugzetten kan dan ongetwijfeld aanzien worden als een logische en bewuste loopbaanstap.